Allt om Västindien

Inte Karibien, men nästan

Den som planerar en resa till Karibien, och den som redan har gjort en sådan resa, och nu funderar på vad nästa resmål bör bli, borde verkligen kolla upp Costa Rica. Detta lilla land i Mellanamerika har flera egenskaper som gör det unikt, inte bara i regionen utan faktiskt i världen över huvud taget.

Till att börja med bjuder Costa Rica på storslagen natur, som lämpar sig för äventyr av alla de slag. Mountainbike, vågsurfing och kajak tävlar alla om att bli nationalsport i landet. Det finns dock andra länder som slåss om äventyrsturisternas gunst, även om Costa Rica-fantasterna, och landets turistbyrå, naturligtvis hävdar att blott Costa Rica costaricanska äventyr har. Och det stämmer ju.

När det kommer till internationell politik märker man nästa egenhet för landet. Costa Rica har avskaffat sin försvarsmakt. Här är landet verkligen ett föredöme, och man kan bara hoppas att fler länder ska följa efter. Costa Rica visar att en total avrustning är möjlig. Över huvud taget är man i Costa Rica inte förtjust i vapen. Man har även diskuterat att sluta betrakta jakt som en sport i detta land.

Det lyckligaste landet i världen

Men det som lockar turister, och som får invånarna i landet att trivas, är inte avsaknaden av ett flygvapen. Istället är det en sammanvägning av flera olika värden, som tillsammans kallas för happy planet index. Costa Rica får högst betyg i världen på detta index, som har satts samman av en brittisk tankesmedja som vill utmana traditionella mått på framsteg, som ekonomisk tillväxt. Väger man samman hur nöjda med sina liv invånarna är, den förväntade livslängden i landet, och invånarnas miljöpåverkan.

Costa Rica visar alltså att det går att leva ett högst tillfredsställande liv utan att inverka negativt på andra människors möjligheter att göra detsamma. Den som vill lära sig mer om hur man uppnår detta bör besöka landet. Det är inte omöjligt att man får med sig några lärdomar därifrån.