Allt om Västindien

Utomlands för skattens skull

Paradisstrand på ö

Det finns en sak som är väldigt populär bland svenskar, och det är att bosätta sig utomlands för att få bättre förhållanden med skatten.

Den här artikeln i Göteborgsposten skriver om hur många svenskar väljer att flytta utomlands när de blir pensionärer, och hur det inte alls behöver vara någonting som kräver särskilt mycket pengar. Eftersom beskattningen på pension är lägre i andra länder kan det rent av vara gynnsamt att bosätta sig utomlands, till exempel i Portugal där du inte behöver skatta alls på tjänstepensionen, och bara 25 % på den allmänna och privata pensionen. Det är alltså inte ovanligt att man placerar sig utomlands för att få bättre skatteförhållanden.

Men det är också någonting som missbrukas allt mer. Du har säkerligen hört om hur både företag och privatpersoner placerar sig i så kallade skatteparadis för att undvika att betala skatt på olika saker. Det kan handla om stora förmögenheter, bankkonton på någon obskyr ö som är fullproppad av pengar som borde ha beskattats i Sverige eller liknande. SvD hade för ett tag sedan en opinionsartikel som handlade om att man måste stoppa flykten till skatteparadis. Europa och länderna i EU förlorar enormt mycket pengar på dessa skattesmitare och vill därför se till att det fula och brottsliga smitandet får ett slut. Om du är intresserad av att flytta utomlands och vill se till att du inte blir en siffra i mängden av de som sysslar med fuffens och kan råka ut för en skattesmäll så småningom så kan det vara en väldigt god idé att anlita en skatterådgivare som ser till att allt är i sin ordning när du eller ditt företag flyttar utomlands. Haglundpartners.se är några som verkligen är bra på skatterådgivning och de kan hjälpa dig att göra rätt för dig. Skatten är ju inte där för att jäklas med någon, den är där för att försörja välfärden och de som har det sämre än oss.