Allt om Västindien

Värme och skattelättnader

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur många svenska bosatt sig utomlands för att undkomma skatt. I dag skriver vi om hur många företag skapat brevlådor i olika skatteparadis för att göra samma sak – fast i en enorm skala. Senaste landet att fly till verkar vara Panama.

 

femivalJa, det verkar inte bara vara så att många älskar varma länder för deras härliga klimat, även deras skattepolitik lockar. I en artikel i Expressen kunde vi nyligen läsa mer om den skandal som briserade för omkring en månad sen. Det handlar om hur många, särskilt företag, valt att genom en advokatbyrå starta upp brevlådeföretag i sydamerikanska Panama – för att slippa betala stora summor skatt. Detta väckte starka reaktioner då det oftast är redan rika människor som väljer att göra detta samtidigt som de lever i en välfärd betalad av mindre bemedlade medborgare, och att det dessutom underlättats av svenska storbanker – till exempel Nordea.

Panama-dokument avslöjar fula fiskar i varma vatten

Nu kan vi läsa att det inte bara är företag som tagit sig ett steg över Atlanten för att spara in pengar på skatt, även många kändisar finns i de så kallade Panama-dokumenten som läckts ut. Några av dessa är inga mindre än Islands premiärminister, fotbollsstjärnan Lionel Messi men även många många andra. Några på listan som nyligen släpptes av den brittiska tidningen The Guardian är bland annat Simon Cowell från Britain’s got Talent, Sarah Ferguson –hertiginna av York och tidigare prinsessa, Stanley Cubricks hem/företag som efter hans död övergick till släktingar, som därefter registrerat företagen på Brittiska Jungfruarna. Sedan är det även den ökande butlern till avlidna prinsessan Diana, Paul McCartneys exfru och många fler. Detta är givetvis skrämmande men som sagt, de varmare breddgraderna lockar inte bara med värme, soldränkta stränder och palmer i tropisk miljö – de har även en skattepolitik som lockar till sig fula fiskar.